Vysoko efektívny „jed“ na mravce
Mravce zastávajú svoju úlohu v prírode ale keď je ich veľa a sú všade je to už otravné. Pre alergikov je ich poštípanie dokonca životu nebezpečné.
Mojím „favoritom“ je keď v lete pripravujem večeru alebo mi spadne na zem kúsok sladkého koláčika a zabudnem ho upratať. Na druhý deň je k lahôdke vyšľapaná cestička celého konvoja mravcov pomaličky sa sunúcich po linke alebo zemi.
Recept:
50 g cukru
1,5 polievkovej lyžice boraxu (soľ kyseliny boritej)
400 ml vody
vatové tampóny
plastové vrchnáčiky alebo stará miska
1) Vodu priveďte k varu a do horúcej nasypte cukor a borax, miešajte do úplného rozpustenia
2) Do zmesi namočte tampóny a umiestnite ich na vrchnáčiky alebo do misky
3) Položte na miesta najvyššieho výskytu mravcov
4) Na druhý deň tampóny skontrolujte a ak treba dajte ďalšiu dávku
Domáce vodeodolné lepidlo
Takmer všetky lepidlá obsahujú škodlivé ropné produkty. Používajú sa síce len v malých množstvách ale aj tak môžu narobiť v prírode riadnu šarapatu.
Recept na domáce lepidlo je pritom úplne jednoduchý:
5 čajových lyžičiek želatíny
6 polievkových lyžíc vody
2 čajové lyžičky bieleho octu
2 čajové lyžičky rastlinného glycerínu
5 kvapiek levanduľovej silice (voliteľné)
1) V kastróliku zohrejte vodu, pridajte želatínu a miešajte kým sa nerozpustí.
2) Potom pridajte ocot a glycerín a znova poriadne premiešajte
3) Odstráňte z tepla a pridajte esenciálny olej, premiešajte a nalejte do uzatvárateľnej nádoby
* poznámka: pri ochladzovaní má lepidlo tendenciu vytvárať gél, pred ďalším použitím ho zahrejte vo vodnom kúpeli, uchovávajte ho na chladnom a tmavom mieste
Fantastická „pena“ na holenie
140 g bambuckého masla
140 g kokosového oleja
60 ml olivového alebo hroznového oleja
2 polievkové lyžice sódy
10-20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja
kapsula vitamínu E
1) Najprv roztopte tuhšie bambucké maslo a kokosový olej a po miernom vychladnutí k nim pridajte olivový/hroznový olej
2) Pridajte esenciálny olej a znova dôkladne premiešajte
3) Zmes dajte do misky a do chladničky stuhnúť
4) Po úplnom stuhnutí misku vyberte, nechajte chvíľku povoliť pri izbovej teplote, pridajte sódu a vitamín E a vyšľahajte elektrickým šľahačom až do vytvorenia bohatej peny
* poznámka:aby ste zabránili roztopeniu, penu uchovávajte v chladničke v uzavretej nádobke s viečkom